ST.CECILIA NIEUWS

15-12-2016

IN MEMORIAM BERT ROPS

IN MEMORIAM BERT ROPS

Zaterdag 10 december jongstleden overleed Bert Rops (74).

 

Bert was negentien jaar voorzitter van onze Chaamse Harmonie St.Cecilia. Hij volgde in 1991 Henny de Kanter op en kon meteen aan de slag, want 1991 werd een druk jaar waarin onder meer een eerste prijs werd behaald op een bondsconcours in Hulst. In 1992 werden onder het voorzitterschap van Bert nieuwe uniformen aangeschaft.

Hij ging de Harmonie graag vooraf en was een begenadigd spreker. Hij hield ontelbare malen toespraken bij concerten, aubades en serenades.

 

Bert Rops was als voorzitter niet te beroerd om ook zelf de handen uit de mouwen te steken. Voor een extra dienst bij het ophalen van oud papier of de steunkaartenactie kon je altijd een beroep op Bert doen. Dat gold ook voor het opbouwen van feestpleinen en -tenten, zoals bij het 100-jarig bestaan in 1993, toen in de hevige regen in de nachtelijke uren een weerbarstige Vlaamse Flandriatent moest verrijzen. In dat jubileumjaar verscheen er een boek over de Harmonie, dat al na drie dagen uitverkocht was. Andere opmerkelijke wapenfeiten waarbij Bert betrokken was waren de vernieuwing van de statuten, de aanschaf van een geluidsinstallatie voor regionaal gebruik en de verhuizing van de opleidingen naar de Bredase muziekschool De Nieuwe Veste.

 

Wat kon Bert genieten van een goed stuk muziek gespeeld door ‘zijn’ Cecilianen en wat hebben we samen veel gezelligheid beleefd na repetities en concerten. Hoe vurig kon hij meezingen met zijn lievelingsmars ‘Hup Chaam schoonste van de dorpen’. Zijn traditionele jaarlijkse rondje haring op kermisdinsdag werd een begrip. Onder het voorzitterschap van Bert beleefde de Harmonie topconcerten zoals in het Bredase Chassétheater en in het Duitse Cham en Kordel.

 

In 2010 stopte Bert als voorzitter van de Harmonie. Voor zijn vele verdiensten voor de Harmonie werd hij daarna bij acclamatie benoemd tot ere-voorzitter. Bert bleef daarna nauw betrokken bij het reilen en zeilen van ‘zijn’ Cecilianen. Steeds was hij aanwezig bij algemene ledenvergaderingen en sloeg hij zelden concerten over.

 

Onze gedachten zijn bij Ria, Maurice en Sandra. We wensen hen veel sterkte toe.

 

Beste Bert, wat heb je veel voor onze vereniging betekend en wat zullen we je missen. Je was een echte muziekvriend, een bijzonder mens met een warme belangstelling voor anderen. Bedankt voor alles. Tot ziens ooit … A Dieu !

 

Harmonie St.Cecilia Chaam, Berry van Oers